Kategorier
Artiklar

Designmöbler – Designklassiker

Varför investera i designklassiker? De går aldrig ur tiden och har alltid ett bra andrahandsvärde. Om de är välskötta håller de i generationer. Här presenteras 12 designklassiker som har hållit stilen i decennier och som troligtvis kommer att skapa vackra och komfortabla inomhusmiljöer även i flera generationer framåt. 

Om du väljer att investera i en designklassiker kan du nästan vara säker på att det är en möbel som kommer att hålla i årtionden, både kvalitetsmässigt men inte minst också inredningsmässigt då en klassiker kommer hålla sig stilmässigt.

Y-stolen – Dansk 50-talsklassiker

Wishbone ch24 chair

Den har många namn, den populära matbordsstolen med sitt Y på ryggen, från 1950 av den danske designern Hans J. Wegner. CH24, Y-stolen, eller The Wishbone Chair som den också kallas, med sitt Y på ryggen. Y-et som liknar önskebenet från kycklingen. Det är det exklusiva varumärket Carl Hansen som har sålt stolen sedan 1950. Designern som ligger bakom stolarna är den framlidne Hans J. Wegner och arbetet är en studie i kombinationen enkelhet och detaljrikedom. Sitsen är handsydd och flätad av 120 meter snöre. Själva stommen är av trä, oftast bok eller ek. 

Flo Ljuskrona – Elegant och rättframt 

1958 designade Gino Sarfatti den i stål konstruerade ljuskronan 2097 Sarfatti, för det italienska lampföretaget Flos. Lampan påminner om en stor kandelaber, med 30 små glödlampor som sitter på armarna av stål. Att både glödlampor och el-kablar är synliga ger lampan ett avskalat intryck. 

Fladdermusfåtöljen – Mer cool än bekväm

Fladdermusfåtöljen - Butterfly chair

1950-talets klassiker Butterfly Chair, eller fladdermusfåtöljen, är ursprungligen gjord med en stålram samt sits av läder. Ännu tidigare, redan på 1800-talet, ritades en variant av stolen tänkt att användas av militären ute i fält. 1938 skapades den stol som sedan kom att bli synonym med ungdomens 50-tal. Det är omöjligt att sitta rakryggad i en fladdermusfåtölj och därför blev den så provokativ under 50-talet när tonåringar började frigöra sig från tidigare generationer som ville ha sina barn mer rakryggade. Originalet skapades av den argentinske arkitekten Jorge Ferrari-Hardoy och tillverkades av Knoll. 

AJ-lampan – Minimalism och perfektion

En av Nordens främsta funkisdesigners är danske Arne Jacobsen. Han är känd för många verk, bland annat AJ-lampan. Arne Jacobsen designade världens första designhotell, SAS Royal Hotel i Köpenhamn år 1960 och det var där som den berömda stilrena AJ-lampan i stål introducerades. Han började sin utbildningsbana som murare, men studerade vidare till arkitekt. AJ-lampan finns som bordslampa, golvlampa och vägglampa. Belysningsföretaget Louis Poulsen säljer AJ-lampan vars former är enkla och geometriska, och med innerskärm i vitt som alltid ger ett varmt ljus. 

Stringhyllan – String för ökad läslust

stringhyllan - en klassiker

Stringhyllan är så välkänd att den nästan inte behöver någon presentation. 1949 designade det äkta paret Nisse och Kajsa Strinning bokhyllan, efter att först ha vunnit en designtävling. Bokförlaget Bonniers ville att svenskar skulle köpa mer böcker och utlyste en tävling där det gällde att ta fram en så billig och smidig bokhylla som möjligt. Den klassiska stringbokhyllan har gavlar av metall och med hyllplattor av trä som hängs upp med mässingsgångjärn. Produkten har utökats och det går att få hela stringsektioner, med hyllor, skåp och skrivbordsskivor. Sedan 2004 är det företaget by String furniture som producerar stringmöblerna. 

Barceolinafåtöljen – Sitt som en romare

Barcelonafåtöljen

Barcelonafåtöljen ritades 1928 av Mies van der Rohe som inspirerades av stolar från antiken.  Fåtöljen är enkel, stilren och bekväm att sitta i och den tidlösa designen gör att den ständigt fångar nya generationer. Företaget Knoll säljer fåtöljen idag och i Barcelonaserien ingår även fotpall och dagbädd. Fåtöljen känns igen på det x-formade blanka stålunderredet som bär en stoppad sits bestående av 40 handskurna skinnrutor. Elegant och bekväm, Barcelonafåtöljen är en klassiker som passar överallt. 

Lilla Åland – älskad pinnstol

Formgivaren Carl Malmsten har med sina nätta och eleganta möbler gett upphov till vad man kallar för “the Swedish grace”. Hans stil eftersträvas hela tiden, då han föredrog att hämta inspiration från naturen och även använda sig av lokala råvaror och hantverkstraditioner så mycket som möjligt. Pinnstolen Lilla Åland är ett exempel på Carl Malmstens estetik. Idén och grunden till stolen kom till när Carl Malmsten höll en slöjdkurs på Åland 1938 och där besökte Finströms kyrka som hade många pinnstolar. 1942 fick stolen sitt karakteristiska utseende med de 8 smala pinnarna som utgör ryggen och sin lätt urholkade sits som gör stolen till en enkel, lättsam men bekväm sittmöbel. Materialet är björk eller ek och Stolab står för produktionen. 

PH Kotten – Kronärtskockan i taket

Poul Henningsen var den danske funkisarkitekten vars initialer har namngivit några av våra mest kända taklampor: PH Kotten och PH-lampan. PH Kotten från 1957 har fått sitt namn av formen som bildas av de 72 tunna lövliknande plattorna som omsluter ljuskällan. Lampan är också känd under namnet Artichoke, då lampan liknar en upp- och nervänd kronärtskocka. Poul Henningsen arbetade alltid nära det danska belysningsföretaget Louis Poulsen och PH-lamporna har utvecklats till flera varianter allt sedan de började konstrueras under 1920-talet. Siffran i namnet visar vilken storlek lampan har och om det är taklampor som ska hängas högt eller inte. 

Ägget – Sitt tryggt i Ägget

Ägget fåtöljen

Den danske formgivaren Arne Jacobsen är också mannen bakom snurrfåtöljen Ägget från 1958, tillverkad av Fritz Hansen. Även den här designklassikern formgavs först inför världens första designhotell, SAS Royal Hotel i Köpenhamn, vars inredning helt skulle harmoniera med arkitekturen. De mjukt formade stolarna var tänkta att skapa en välkomnande och skön bekvämlighet i foajén åt främst de amerikanska resenärer som hade börjat flyga till Norden. 

Jetson-fåtöljen – För den kommande rymdåldern

Jetson-fåtöljen lanserades 1969 och blev en riktig 70-talsklassiker som syntes överallt. Den mjuka och rymliga snurrfåtöljen med ett kromat underrede, har en djup skön sits, med bekväma breda armstöd och en lång rygg med extra stöd för huvudet. Den ger känslan av självsäkerhet när man lätt tar plats och kan luta sig tillbaka. Den är futurisisk inte bara i sin design utan även då den har ett ergonomiskt minne som gör att den minns i vilket läge den senast var i. Designern var Bruno Mathsson som främst var möbelsnickare, men som även använde sig av stål. Under 1960-talet arbetade han i USA där det då fanns en fascination för rymden, framtiden och science-fiction. En tecknad tv-serie, The Jetsons, lär ha inspirerat formgivaren då han i det programmet såg fåtöljer som han sedan utvecklade till verkliga funktionella modeller. Företaget DUX, känt för sina sängar, producerar Jetsonstolen som på senare år har fått ännu ett uppsving. 

Lamino-fåtöljen – Att ha gjort en bra stol är kanske inget dåligt livsverk

Det lär möbelsnickaren och designern från Småland, Yngve Ekström ha sagt om sin berömda stol. Lamino-fåtöljen är ännu en nordiskt stilren, elegant och samtidigt en bekväm möbel. Designern Yngve Ekström ritade stolen 1956 och tillverkas av Swedese, företaget som Yngve Ekström var med och grundade. Stolen är ett typexempel på funktionalismen med sina mjuka trälinjer och stolsits direkt anpassad för människan, med långt ryggstöd och breda armbrickor. Fåtöljen tillverkas enbart av naturmaterial, med trä och sits i fårskinn, läder eller tyg. Laminostolen blev utsedd av en svensk inredningstidskrift till århundradets möbel. 

Bumlingen – Det finns en Bumling för varje plats i hemmet 

Bumling-lampan är skapad av Anders Pehrson 1968 och tillverkas av Ateljé Lyktan. Med sina runda former, varma sken från 60 centimeter breda kupoler i aluminium fick den faktiskt namnet Bumling av en vän till Pehrson, som lär ha kommenterat lampan under lanseringen med just det epitetet: en stor bumling. Den blev snabbt en succé, Bumlingen, och den gjordes som bordslampa, sänglampa, golvlampa och reklamtexter skrev då att ”Det finns en Bumling för varje plats i hemmet.” Boomen avtog under 80-talet men fick en renässans i slutet av 90-talet. Nu görs den som takpendel med 60 respektive 40 centimeter i diameter. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *